padayatra-slovenija-eko-karavana

Padayatra 2024 v Kranju (8. dan)

Danes nas je z jutranjim predavanjem navdihnil njegova svetost Bhaktiprabhava Svami. Še posebej zanimivo se mi je zdelo, ko je razložil, da obstajajo tri vrste učencev. Prvorazredni je tisti, ki se lahko nauči že samo s poslušanjem. Če mu na primer kdo pove, da ne sme krasti, ker ga bodo sicer kaznovali, to takoj razume in upošteva. Drugorazrednemu samo poslušanje ni dovolj – da bi usvojil znanje, mora na lastne oči videti primer. Če denimo vidi, kako ujamejo in zaprejo roparja, sklene, da sam ne bo kradel. Tretjerazredni učenec pa mora stvari izkusiti na lastni koži. Tudi, če sliši in vidi, kakšne posledice prinese kraja, sam še vedno krade, dokler ga ne ujamejo in zaprejo. Šele takrat spozna svojo zmoto.

Predavatelj je nato podal zanimive nasvete, kako lahko tudi sami postanemo prvovrstni učenci. Posebej je poudaril, da nam pri tem zelo pomaga vsakodnevno osredotočeno poslušanje in branje Šrimad Bhagavatama, zlasti v družbi bhakt. Dejal je, da s poglobljenim preučevanjem Bhagavatama duhovno znanje ne le pridobimo, ampak tudi spoznamo, kar nam omogoči, da ga resnično uporabimo ter živimo na duhoven način.

Popoldne smo se odpravili na harinam v Kranj. Začeli smo na glavni avtobusni postaji, se odpravili do Pungerta, nato pa zaključili na savskemu otoku. Harinam je bil prečudovit, delilci knjig pa so skupaj podelili 120 knjig, od tega 21 Bhagavad-git.